Alewijnse service monteur Jack Estrabo: de hele wereld is mijn werkplek

Werken als service monteur met de hele wereld als je werkplek

Alewijnse service monteur Jack Estrabo: de hele wereld is mijn werkplek

Alewijnse service monteur Jack Estrabo heeft aan allerlei facetten van de elektrotechniek geproefd. Hij heeft als elektromonteur in de industrie gewerkt, generatoren en motoren gerepareerd voor een grote rederij en kabels getrokken op schepen in aanbouw.

Pas bij Alewijnse Marine ontdekte hij wat hij echt wilde: technische storingen aan boord van schepen oplossen. “Ik vlieg de hele wereld over voor reparatie en onderhoud aan boord van zeeschepen, booreilanden, binnenvaarttankers, of andere schepen. Elke dag is weer een nieuwe uitdaging.“

Afwisselend werk

Jack werkt nu inmiddels acht jaar bij Alewijnse. Mijn werk is heel afwisselend. De ene keer repareer ik een jack-up systeem op een offshore platform, de andere keer los ik een storing aan een magneetinstallatie op een kraan op. Ik repareer breakers voor generatoren of thusters of ik voer meggertesten voor binnenvaarttankers uit. Ook kom ik regelmatig aan boord van reddingsboten, sleephopperzuigers of hefvaartuigen voor controle of reparatie.

De hele wereld over

Ik kom op allerlei plekken op de wereld. Veel in Europa, zoals Duitsland, België, Frankrijk, Engeland, Denemarken, Zweden, Noorwegen, Estland, maar ook in andere landen buiten Europa. Het is leuk om andere culturen te zien, andere mensen te ontmoeten en ander eten te proeven. Als service monteur in de maritieme wereld is de hele wereld je werkplek.

Internationale collega's

Niet alleen het werk is internationaal, ook de collega’s komen uit allerlei landen. Omdat ik zelf Filippijn ben, voel ik me helemaal thuis in zo’n multiculturele omgeving. Ik weet uit ervaring dat het anders kan zijn. Bij een eerder bedrijf werd ik als enige gekleurde gediscrimineerd op het werk. Bij Alewijnse is het heel gewoon als je uit een ander land of andere cultuur komt. Ik voel me hier als een vis in het water.

Kick

Het werk van elektromonteur geeft Jack veel energie. Elektrotechniek zit ingewikkeld in elkaar en ik zie telkens weer andere en nieuwe systemen. Het is elke keer weer interessant om uit te zoeken hoe een elektrische installatie werkt en waar onderhoud of reparaties nodig zijn. Het geeft een kick als het eindelijk lukt om het systeem weer werkend te krijgen en het schip weer kan varen. Dat maakt me trots. Het werk geeft me veel energie.

Nieuwe generatie

Jack is een kei in elektrotechniek, maar wil deze kennis ook graag overdragen aan een jongere generatie. Ik vind het leuk om leerling-monteurs bij Alewijnse het vak te leren. Ook thuis bij mijn zoon van zeven jaar zie ik talent voor techniek. Hij is gek met schroevendraaiers, wil speelgoed uit elkaar halen en weer in elkaar zetten. Bij hem zie ik mezelf terug als kind. Ik raad hem en andere kinderen en jongeren zeker aan om voor de techniek te kiezen. Het is afwisselend werk waarin je kunt doorgroeien. Je blijft leren, omdat technische ontwikkelingen zich snel opvolgen. Hoe meer je weet, hoe leuker het wordt.

Reacties

Reactie toevoegen